دانشگاه آزاد اسلامی واحد بروجن
رشته حسابداری
حسابداری سیستمی است که دادههای مالی را جمع آوری، تجزیه و تحلیل و طبقه بندی، اندازه گیری، ثبت و نهایتاً به استفاده کنندگان از خدمات حسابداری گزارش می کند.
استفاده کنندگان به دو بخش درون سازمانی و برون سازمانی تقسیم میشوند.
آن بخش از حسابداری که در خدمت استفاده کنندگان درون سازمانی است را اصطلاحاً حسابداری صنعتی یا حسابداری مدیریت و اخیراً حسابداری بهای تمام شده می نامند.
آن بخش از حسابداری که در خدمت استفاده کنندگان برون سازمانی است اصطلاحاً حسابداری مالی می نامند. فرایند حسابداری می بایست بر اساس یک سری استانداردها انجام شود. این استانداردها در بخش حسابداری مالی الزامی است اصطلاحاً به این استانداردهای حسابداری اصول پذیرفته شده حسابداری گویند.
بخش دیگری از حسابداری به بررسی کار حسابداران می پردازد که آیا این فرایند حسابداری را طبق استاندارد های حسابداری انجام داده اند یا نه؟ به این بخش از زیر مجموعه های حسابداری اصطلاحاً حسابرسی گویند.
حسابداری همراه سایر دانشهای فنی در گذر زمان در پاسخ به نیازهای فزاینده و گوناگون بشری رشد و تکامل یافته است. حسابداری زبان تجارت است، زیرا اطلاعات مالی را به آگاهی دیگران می رساند.
این زبان به منظور ثبت و تجزیه و تحلیل اطلاعات اقتصادی برای افراد، موسسات، سازمانهای دولتی و سایر نهادها مورد استفاده قرار میگیرد.
فرصت های شغلی برای این رشته تحصیلی موارد زیر می باشند:
1) حسابداری:
فارغالتحصیلان میتوانند در کلیه مؤسسات و واحدهای تجاری، اعم از دولتی یا خصوصی به عنوان حسابدار در شاخههای زیر مشغول به کار شوند:
حسابداری مالی: درکلیه شرکتها و مؤسسات تجاری و غیرانتفاعی.
حسابداری صنعتی: درکلیه واحدهای صنعتی وشرکتهای تولیدی.
حسابداری دولتی: درکلیه سازمانها و ادارات دولتی به عنوان حسابدار یا عامل ذی حساب.
حسابداری مالیاتی: درادارات دارایی.
حسابداری بیمه: درمؤسسات بیمه .
حسابداری بانکها: در شعبهها و سرپرستی بانکها .
2) حسابرسی :
فارغالتحصیلان رشته حسابداری قادرند با توجه به شاخههای حسابداری در حرفه حسابرسی شاغل شوند. شاغلان حرفه حسابرسی در یک تقسیمبندی کلی به دو گروه اصلی تفکیک میشوند :
حسابرسان داخلی : این گروه ازحسابرسان، کارمند واحد مورد رسیدگی هستند، و در واقع رابط میان هیأت مدیره و شرکت بوده و گزارش رسیدگی خود را به طورهفتگی، ماهانه یا سالانه به مدیر عامل و هیأت مدیرها رائه میدهند . این گروه ازحسابرسان عملیات داخل واحدتجاری را رسیدگی میکنند.
حسابرسان مستقل: این گروه ازحسابرسان، افرادی هستند که درمؤسسات حسابرسی مشغول به کارهستند و براساس قرارداد میان شرکتها یا سازمانها با این مؤسسات، عملیات حسابداری و مالی واحد تجاری را بر اساس اصول و موازین حسابداری مورد رسیدگی قرار میدهند و گزارش خود را به مجمع عمومی صاحبان سهام ارائه میکنند. در واقع حسابرسان مستقل، رابط میان صاحبان شرکت و هیأت مدیره شرکت میباشند.
در حال حاضر در ایران ، سازمان حسابرسی به عنوان یک سازمان دولتی ، بزرگترین مؤسسه حسابرسی است و در کنار آن سایر موسسات حسابرسی دولتی و خصوصی مشغول فعالیت میباشند.
و دیگر عناوین شغلی:
مدیر مالی
همچنین حسابداران پس از مدتی اشتغال به کار حسابداری میتوانند در سمت مدیر مالی واحدهای تجاری، ایفای نقش نمایند.حسابداران گزارشات مالی را تهیهمی کنند، مدیران مالی فعالیت های سرمایه گذاری را هدایت و برای رسیدن به اهداف مالی بلند مدت سازمان برنامه ریزی می کنند.
تحلیل گر مالی
برای موفقیت در این شغل باید علم اقتصاد و کسب و کار را شناخته و در ارتباطات و ریاضیات مسلط بوده و توان تحمل فشار کاری زیاد را داشته باشید.
کارشناس / مدیر فروش
تعیین اهداف فروش، تحلیل داده های بدست آمده از بازار، توسعه برنامه های آموزشی برای نمایندگان فروش سازمان، از وظایف این مدیران است.
ممیز مالیاتی
شما برای سازمان امور مالیاتی کار کرده و بر رعایت قوانین مالیاتی و پرداخت مالیات صحیح و قانونی از سوی شرکت ها و مؤسسات نظارت دارید.
کارشناس / مدیر بازاریابی
برای این کار نیاز به راه های خلاقانه برقراری ارتباط با مشتریان از طریق روش هایی مانند تلویزیون، رادیو، روزنامه، ایمیل، پیام کوتاه و ...دارید.
البته برای رشته حسابداری طبقه بندی دیگری نیز به شرح زیر بیان می شود:
دفترداری
دستیاری حسابدار
حسابدار
حسابدار رسمی
کارشناس رسمی دادگستری
برای هر کدام از گروه ها اطلاعاتی در مورد حقوق، میزان تحصیلات و نوع فرصت های استخدامی در اختیار شما قرار می دهیم.
دفترداری
سطح تحصیلات مورد نیاز
برخی از افراد با مدرک کاردانی حسابداری به عنوان دفتردار استخدام می شوند و افرادی نیز هستند که با دیپلم حسابداری دبیرستان نیز همان شغل را به دست می آورند که طبیعطاً باید مدتی توسط کارفرما آموزش داده شوند. اگر شما به عنوان دفتردار استخدام شدید حتماً باید با نرم افزارهای حسابداری آشنایی داشته باشید. (چه به صورت رسمی یا به صورت تجربی در خلال کار). برای دفترداری لازم نیست که مدرک لیسانس داشته باشید.
دفتردار کجا استخدام می شود؟
معمولاً توسط شرکت هایی استخدام می شوند که نیاز یا ابزار لازم برای داشتن حسابدار را ندارند. این گونه شرکت ها دفتردار را برای مرتب کردن فعالیت های روتین مالی مانند پرداخت ها، ترازنامه و خرید ها استخدام می کنند. تولید کننده های کوچک، فروشگاه های زنجیره ای، توزیع کننده ها، موسسات کوچک حسابداری و شرکت های غیر انتفاعی از جمله این شرکت ها هستند. اگر شرکت نیازمند حسابدار باشد با یک حسابدار خارج از شرکت قرارداد خواهد بست.
مسئولیت ها و وظایف دفتردارها
بیشتر جزئیات به دفتردارها واگذار می شود. آن ها باید در زمینه مرتب کردن کارهای مالی اصلی که برای شرکت حیاتی است توانا و متعد باشند به عنوان یک دفتردار شما باید بتوانید حجم وسیعی از مبادلات روتین شرکت مانند فروش ها، خریدها و پرداخت ها را دسته بندی کنید. ممکن از شما خواسته شود که مدارک مرتبط با مبادلات را تهیه یا دسته بندی کنید. مثلاً فاکتور فروش، برگه درخواست انبار، رسید و ... . در برخی موارد ارائه گزارش مالی به استفاده کنندگان بیرونی نیز جزو وظایف دفتردار خواهد بود.
کار یک دفتردار ممکن است به وسیله یک حسابدار یا یک موسسه حسابداری بازبینی و بررسی شود.
با توجه به رشد روز افزون تکنولوژی توصیه می کنیم که خود را با آخرین تغیرات نرم افزار و تکنولوژی در زمینه حسابداری بهروز کنید تا موقعیت های مناسب شغلی بیشتری نسیب شما گردد.
دستیارحسابدار
سطح تحصیلات مورد نیاز
برخی از افراد با مدرک کاردانی حسابداری به عنوان دفتردار استخدام می شوند و افرادی نیز هستند که با دیپلم حسابداری دبیرستان نیز همان شغل را به دست می آورند که طبیعطاً باید مدتی توسط کارفرما آموزش داده شوند.. برای دستیار بودن لازم نیست که مدرک لیسانس داشته باشید.
مسئولیت ها و وظایف
شرکت هایی که اندازه آن ها به میزانی است که نیاز به یک یا دو حسابدار داشته باشند همچنین اقدام به استخدام یک دستیار حسابدار می کنند تا در انجام کارها به آن ها کمک کند. از آن جایی که وظیفه دفتردار مرتب کردن مسئولیت های مالی اساسی است پس وظیفه دستیار حسابدار تمرکز بر روی مسائل جزئی تر است. مانند مسئول پرداخت ها، مسئول حساب های پرداختنی و ...
حسابدار
سطح تحصیلات مورد نیاز
حسابدار باید دارای مدرک کارشناسی از دانشگاه باشد. در این مقطع واحدهایی در زمینه حسابداری مانند حسابداری های مالی، صنعتی، مالیاتی، درآمد –هزینه، حسابرسی و ... داده می شود. در کنار این ها آموزش هایی که در زمینه business داده می شود توانایی های حسابدار را افزایش می دهد. مانند: رفتار سازمانی، بازاریابی، کامپیوتر، حقوق تجارت، اقتصاد و سیستمهای تبلیغاتی و... . به محض اینکه شما فارغ التحصیل شدید، یک حسابدار هستید اما دقت داشته باشید که حسابدار رسمی نیستید. در برخی از دانشگاه های غیر ایرانی این دو مدرک با گذراندن واحدهای اضافی با هم داده می شوند.
حسابدار کجا استخدام می شود؟
بسیاری از شرکت ها به اندازه ای بزرگ و پیچیده هستند که نیاز به یک حسابدار تمام وقت داشته باشند. شما می توانید به عنوان حسابدار در یک بانک، یک شرکت تولیدی، بیمارستان، موسسات بیمه، شرکت های کارگزاری کار کنید. همچین می توانید به استخدام موسسات دولتی در بیایید.
مسئولیت ها و وظایف
داشتن توانایی حرفهای در زمینه مسائل مالی، تنها یک بعد در زمینه موفقیت فرد حسابدار است. کارفرماها به خوبی این را می دانند و ترجیح می هند حسابداری را استخدام کنند که علاوه بر داشتن توانایی مالی، در زمینه سایر مهارت های حسابداری نیز دارای ویزگی هایی باشد.
حسابدار رسمی
سطح تحصیلات مورد نیاز
در ایران برای شرکت در آزمون حسابداران رسمی باید حداقل مدرک لیسانس و شش سال سابقه کار داشته باشید.
کارشناس رسمی دادگستری
کارشناس رسمی دادگستری وظیفه دارد در مواردی که قاضی ، پرونده ای را برای اظهارنظر تخصصی به او ارجاع می دهد، نظر کارشناسانه خود را در مورد موضوع مورد سوال اعلام کند. در واقع باید اینطور گفتکه کارشناسی رسمی دادگستری یک شغل نیست بلکه اعتباری است که به افراد متخصص داده می شود تا در مواقع ضرورت از تخصص شان استفاده شود، البته درآمد خوبی دارد. داشتن تجربه کاری نیز بسیار مهم است به همین دلیل یکی از شرایط جذب کارشناسان رسمی این است که باید حداقل ۵ سال سابقه کاری تخصصی داشته باشند.
اساتید گروه حسابداری:
دکتر امین صفرنژاد، دکتر فرزانه پورمهدی، دکتر حسین نبئی